PARTIDA DE TABAC CAPTURAT

La renda del tabac (1) és l’impost més antic, després de la renda de duanes, del sistema tributari espanyol. El tabac es comença a elaborar en la Fabrica de Sevilla, davall el nom de La Real Fàbrica de Tabacs de Sevilla, que es convertiria en la major construcció industrial del món. D’allí es repartia a tota Espanya i Europa.

El desenrotllament del consum del tabac comença en la marineria, per a estendre’s a sectors marginals i després al sector de renda més alta que acaba per apropiar-se d’este hàbit, la qual cosa va fer pujar el seu consum i no va escapar a la voracitat de la Hisenda Pública. Des del mateix moment de la seua fabricació al ser monopoli real (2), es vigila el contraban. El resguard del tabac o servici de vigilància duanera servia per a reprimir ixe contraban.

Guarda casa pesca
En 1.900 s’unifica l’uniforme dels Guardes Rurals. Vestien un barret d’ala ampla, doblegat en vertical per una de les seues ales, i se’ls permetia lluir una escarapel·la distintiva amb els colors nacionals. Portaven també una bandolera d’esquerra a dreta i la típica casaca verda caqui.

La zona de Llevant junt amb les províncies andaluses i Galícia eren les principals rutes d’entrada del contraban i el Ministre d’Hisenda, va sol·licitar la col·laboració de l’Exèrcit per a atallar-ho, amb l’excusa que la renda de Tabacs no experimentava cap alça. En eixe àmbit el Guarda Rural feia les tasques de control i salvaguarda que tàcticament i logísticament la Guàrdia Civil no podia fer. El Guarda Rural, gent del poble que vivia en el poble, era el reforç de la Llei, en tota vila, parc, plaça, i muntanya. Totes les seues denúncies es feien davant de l’Alcalde o la Guàrdia Civil, i es portava un registre d’elles.

El diumenge 14 de febrer de 1915, un comboi de tres carros carregats circulaven pels camins veïnals de la Vall d’Uixó, evitant la principal via de comunicació escapant de la vista de curiosos i dels controls de les patrulles de la Guàrdia Civil. Però els guardes rurals que exercien les funcions de vigilància i control de les activitats agropecuàries de les nostres zones rurals, sota la direcció i inspecció de l’Alcalde Silvestre Beltrán Abad (11-10-1914 a 01-01-1916), els van sorprendre. Els conductors que van resultar ser contrabandistes, al veure aquells aguerrits hòmens amb les casaques verdes caqui, la bandolera de cuiro ampla en què lluïa la placa de Guarda de Camp i el nom de Vall de Uxó, i armats amb les seues carrabines llargues, van decidir fugir deixant allí els tres carros amb el seu important carregament destinat al contraban de tabac. El carregament de 1.260 quilos es va traslladar a les dependències de la Guàrdia Civil de Castelló, i va estar compost per 29 paquets que contenien els tres tipus de tabac que demandava el mercat, picadura, purs i cigarrets.

fabrica tabaco sevilla
L’antiga REAL FÀBRICA DE TABACS durant els primers anys del segle X, en la que veiem el magne edifici que en el cridat «Campo de les calaveras», extramurs de la Porta de Xerés, es va realitzar durant uns quants anys de mitjan del segle XVIII, per a albergar el servici fabril cigarrer que no molt abans s’havia establit en un vell edifici pròxim a l’Església de Sant Pere, per la zona de l’actual Plaça del Crist de Burgos.

(1) Les primeres notícies que tenim sobre el tabac van ser aportades pels descobridors i exploradors espanyols després del seu retorn de les terres del Nou Continent.

(2) El tabac és un producte el monopoli del qual va estar justificat en tot moment, al tractar-se d’un producte que no era de primera necessitat, sinó luxós i nociu per a la salut. Encara que van ser diversos els projectes per al seu desestanc, el dit monopoli es va mantindre. De fet el tabac ha sigut el monopoli fiscal més recaptador i més durader.

 

FMB

contrabando tabaco
Cronica del periòdic La Correspondencia de España. Madrid, dilluns 15 de Febrer de 1915.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.