El soterrament de la cova dels Blaus. Tuberculosi a l’època del bronze

castellano_bloc_banner_2

 

La cova dels Blaus se situa en el nostre terme municipal, en la partida de Miramar, i en ella es troba un jaciment arqueològic de cultura Magdaleniana (una de les últimes cultures del Paleolític Superior a Europa occidetal, que es va caracteritzar pel seu treball de la pedra i els ossos) .

En les excavacions van aparéixer també restes d’utensilis realitzats amb pedra, restes òssies i altres vestigis d’animals, la datació de les quals es col·loca entre els 10.000 i 12.000 a.c. que pertanyen a una primera fase. Segons Josep Casabó, valler i responsable del jaciment, doctor en prehistòria i arqueòleg en la Direcció Territorial de Cultura a Castelló, afirma sobre esta fase que va ser «un moment delicat perquè coincidix amb l’última glaciació, trobant-se nombrosos vestigis d’objectes realitzats amb pedres, ossos i banyes d’animals, així com restes de fauna».

cova-blaus-1

Quant a les restes humanes, corresponen a l’època del bronze (entre 9.000 i 4.000 a.c.) i corresponen a una necròpolis o soterrament col·lectiu. Allí es van trobar nou individus, tots ells en posició fetal i corresponien a sis adults (dos hòmens i quatre dones) i tres xiquets, cada un es va soterrar per separat i junt amb cada cadàver van aparéixer les característiques ofrenes que acompanyaven als ritus funeraris de l’època, com a collars i útils ceràmics.

El soterrament en si, a manera de panteó, està conformat com un espai circular rodejat de pedres clavades en el sòl.

cova-blaus-2 valluxo_blaus1topo

Entre les dades més importants que ha proporcionat la investigació feta de les troballes, és l’evidència diagnòstica de tuberculosi, les úniques que s’han trobat a Espanya en el període del Bronze i causa de la mort de tots els individus açi soterrats, excepte un home que va morir a causa d’un traumatisme. Per les restes de dents dels individus s’ha pogut descobrir que posseïen una dieta omnívora a base de vegetals i un poc de carn.

En 2011, El Centre d’Estudis Vallers i el Museu Arqueològic Municipal van organitzar una exposició denominada «Vida i mort a la Cova dels Blaus» i es va confeccionar una rèplica del conjunt de la necròpolis a grandària real.

Des de l’AAV vos oferim unes imatges en 3d perquè veges d’una manera diferent i més real el soterrament.

Per a veure correctament les imatges has d’utilitzar unes ulleres de dos colors (blau i roig), conegudes com anaglífiques. Polsa sobre la imatge per a veure en gran.

FMB

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.