La primera banda de la Vall d’Uixó en obtindre un premi en el Certamen de València

La primera banda musical de la Vall d’Uixó en obtindre un guardó en el prestigiós Certamen de València va ser la Banda Centre Vallense en 1892.

certamen-bandas-1894-0El Certamen de Bandes de Música Ciutat de València va nàixer en 1886, en el marc de la Fira de Juliol. Un certamen amb més de 130 anys d’història que als pocs anys es convertia en el Certamen bandístic més important de quants se celebren en el món.

L’origen de les primeres bandes en la Vall, es deu a la unió de xicotets conjunts musicals de caràcter familiar o de cercles d’amistat, així per exemple, en 1883, de la unió de «Els Tirolens», «Fusters i Mañans», «Fogasos» i «Del Charaus», conjunt que dirigia D. Joaquín Fenollosa Casanova, naix la Banda Centre Vallense.

Creada la banda, exercix de primer i unic director, D. Joaquín Rambla Castelló.

El Certamen de València va pujant en caché, introduint novetats que incentivaven la participació, respectant sempre una sana competència entre les bandes que concorrien. En este marc, i amb nou anys de trajectòria, la Centro Vallense es presenta l’any 1892, on encara no mes hi habia una secció única i obté el Segon Premi (1). Al any seguent, 1893 es presenta en segona secció, no aconseguint cap guardó (2).

resultat-certamen-valencia1892
Resultat certamen de Valencia 1892

El primer premit li arriba l’any següent en el Certamen de 1894, també en segona secció. Imaginen-se la pressió dels músics i l’orgull col·lectiu de banda al saber que són els únics representants de la província de Castelló en tot el certamen. L’obra obligatòria va ser «Phedra» de Massenet, com a obra de lliure elecció «La Pique Dame» de Suppé. Van concórrer 18 bandes en les tres seccions i el resultat de la segona secció va quedar: 1r Premi «El Centro» de la Vall d’Uixó amb 2.000pts, 2n premi «Primitiva» de Benaguacil amb 1.000pts, 3r premi «Nueva» de Montserrat amb 500pts. Com a dada el primer premi de la tercera secció de 3.000pts se’l porte la Nova de Llíria amb l’obra «La cena de los apóstoles» de Wagner, la primera secció amb un premi de 1.000pts se’l porte L’Artesana de Catarroja amb la simfonia de Stradella.

resultat-certamen-valencia-1894
Resultat certamen de Valencia 1894

El certamen se celebrava en la plaça de bous i tenia una duració de dos dies i van acudir 10.000 persones, xe ira…, la plaça a rebentar i això que el preu de les entrades oscil·laven des de la general amb un cost de 0,50pts fins a la primera naia sense entrada o les davanteres de llotja amb 10pts.

L’entrega de premis es realitzava en el teatre Pizarro, i les bandes amb caràcter obligatori havien de tocar un pasdoble de lliure elecció.

certamen-bandas-1894

Època degana de la música de bandes de la localitat, que va abanderar el nom de la Vall d’Uixó en certàmens provincials i nacionals com el de Tarragona o Barcelona i que va arribar a tindre quatre bandes, Artística Musical, Filharmònica Centre Vallense, El Progrés i la Lira Vallense.

certamen-bandas-1894-1

filarmonica centro vallense
La Filarmónica Centro Vallense, a partir de 1912

(1) En 1892 la banda Centre Vallense aconseguix el seu primer guardo, obtenint el Primer premi del certamen de Castelló, ex-quo amb la d’Onda, celebrat el diumenge 2 de juliol i consistent en 1750pts.

(2) En 1893 el certamen de Valencia introduix com a novetat les categories, sent 3 les inicials, e interpretant una obra diferent en cada una d’elles, adequada al nombre de musics.

FMB

—–

La primera banda musical de la Vall d’Uixó en obtener un galardón en el prestigioso Certamen de Valencia fue la Banda Centro Vallense en 1894.

El Certamen de Bandas de Música Ciudad de Valencia nació en 1886, en el marco de la Feria de Julio. Un certamen con más de 130 años de historia que a los pocos años se convertía en el Certamen bandístico más importante de cuantos se celebran en el mundo.

El origen de las primeras bandas se debe a la unión de pequeños conjuntos musicales de carácter familiar o de círculos de amistad, así por ejemplo, en 1883,de la unión de “Els Tirolens”, “Fusters y Mañans”, “Fogasos” y “Del Caharaus”, conjunto que dirigía D. Joaquín Fenollosa Casanova, nace la Banda Centro Vallense.

Creada la banda, ejerce de primer y único director, D. Joaquín Rambla Castelló.

El Certamen de Valencia va subiendo en caché, introduciendo novedades que incentivaban la participación, respetando siempre una sana competencia entre las bandas que concurrían. En este marco, y con diez años la Centro Vallense se presenta en la segunda sección al certamen en 1893, no consiguiendo ningún galardón.

El galardón le llega al año siguiente en el Certamen de 1894, también en segunda sección. Imagínense la presión de los músicos y el orgullo colectivo de banda al saber que son los únicos representantes de la provincia de Castellón en todo el certamen. La obra obligatoria fue “Phedra” de Massenet, como obra de libre elección “La Pique Dame” de Suppé. Concurrieron 18 bandas en las tres secciones y el resultado de la segunda sección quedó: 1º Premio “El Centro” de la Vall d’Uixó con 2.000pts, 2º premio «Primitiva» de Benaguacil con 1.000pts, 3º premio “Nueva” de Montserrat con 500pts. Como dato el primer premio de la tercera sección de 5.000pts se lo llevo la Nueva de Llíria con la obra “La cena de los apóstoles” de Wagner, la primera sección con un premio de 1.000pts se lo llevo La Artesana de Catarroja con la sinfonía de Stradella.

El certamen se celebraba en la plaza de toros tenía una duración de dos días y acudieron 10.000 personas, vamos la plaza a reventar y eso que el precio de las entradas oscilaban desde la general con un coste de 0,50pts hasta la primera naya sin entrada o las delanteras de palco con 10pts.

La entrega de premios se realizaba en el teatro Pizarro, y las bandas con carácter obligatorio debían tocar un pasodoble de libre elección.

Época decana de la música de bandas de la localidad, que abanderó el nombre de la Vall d’Uixó en certámenes provinciales y nacionales como el de Tarragona o Barcelona y que llegó a tener cuatro bandas, Artística Musical, Filarmonica Centro Vallense, El Progreso y la Lira Vallense.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.