Els Ficus de l’Avenida, arbres d’Interés Local

El Ficus Nitida (o Ficus retusa o el nom cientific Ficus Microcarpa), també cridat Llorer d’índies és un arbre tropical de full perenne, pot aconseguir una altura d’entre 10-30m, té unes fulles persistents, xicotetes (2-6 cm) coriàcies, ovals i de color verd brillant. El cas que ens ocupa concretament són els nou exemplars de ficus nítida que estan ubicats en l’avinguda Sud-Oest, exemplars que estan inclosos en el Catàleg d’Arbres Monumentals i Singulars de la Comunitat Valenciana, com d’Interés Local inventariat amb el núm. 2308 i figura com a conjunt arbori.

ficus1

El Ficus nitida s’utilitza en jardineria per la qualitat dels seus fulls i per a la producció d’ombra en parcs i en alineacions en el carrer. Té l’inconvenient d’alçar els paviments. És molt decoratiu pel seu fullatge verd brillant i pel seu tronc, que pot prendre formes corbes o croades molt cridaneres. La seua ubicació està en l’últim tram de l’Avd. Sud-oest (des del Col. Públic La Moleta fins pràcticament el final) amb un entorn de protecció de 10m.

L’Avd. Sud-Oest s’obri en la dècada dels anys 50-60 amb motiu de l’incessant creixement que experiment la localitat amb l’arribada de veïns i potencials treballadors de la Fabrica Segarra, procedents de tots els racons d’Espanya. En els seus inicis l’Avd. comptava amb un passeig central adornat amb jardineres laterals flanquejades per setos i arbres (Ficus nitida) que exercien de barana, a més i també en ambdós laterals es disposava d’abundants bancs per als passejants. Ben entrats els anys 90 es va remodelar deixant-la tal com està hui en dia, sense les tanques laterals, però si es van respectar els Ficus, integrant-los en el nou projecte, perquè l’edat d’estos nou ficus és de 25 anys en 2010 (any de la catalogació), ara tenen 32 anys.

antiga avinguda sud oest
Vista de l’Avd. Sud-oest
avd-sud-oest2
Vista de l’Avd. Sud-oest, part final

ficus2.jpg

Al novembre de 2011 es van podar(1) a fi de despoblar-los de les nombroses colònies d’estornells que hivernaven en les seues frondoses branques, provocant un excessiu soroll i brutícia, a més pel seu excessiu creixement van causar desperfectes en desaigües com a conseqüència del creixement de les seues arrels.

(1) La poda se realizó primero solicitando el 1 de junio del 2011 a la sección de Recursos Técnicos Forestales de la Conselleria de Medio Ambiente la autorización para una vez obtenida, en el pleno del 29 de febrero, se aprobó realizar «una poda notable y prudente, sin dañar estas especies arbóreas”. Tarea que realizó la brigada municipal siguiendo la dirección de la técnica ambiental y las directrices establecidas en los correspondientes informes técnicos municipales y autonómicos.

 FMB

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.