Afable i didàctica excursió a Cabanes

El diumenge 15 de gener de 2017, l’AAV va organitzar una excursió a Cabanes la missió de la qual era visitar l’excavació del Mortorum i el seu túmul funerari i realitzar una caminada per la Via Augusta fins a la Pobla Tornesa.

Comencem el dia amb l’ascensió al Tossal del Mortorum acompanyats per Gustau Aguilella, arqueòleg director de l’excavació, al què agraïm la seua disposició. Durant el camí ens ensenye un forn de calç, trobat al realitzar el camí d’accés. Una vegada en la cima i en l’excavació, Gustau ens va delectar amb la seua posada en context i les seues explicacions didàctiques respecte d’això de les ruïnes i del treball realitzat allí. Posteriorment visitem el túmul funerari, restaurat este estiu i del que també ens va posar en situació.

Baixem a Cabanes i realitzem una xicoteta visita pel seu nucli antic per a posteriorment desplaçar-nos fins al Bufet San Lazaro per a menjar.

L’autobús ens va acostar fins a l’arc romà, el nostre improvisat guia- instructor Fernando López, al que també agraïm la seua col.laboració en montar aquesta excursió, ens va comptar el significat de l’arc i de les restes que allí estan de la Via Augusta. A partir d’allí comencem a transitar per ella en direcció a la Pobla Tornesa, una ruta ben senyalitzada i flanquejada per nombroses senies antigues, la majoria abandonades. Durant el trajecte ens trobem amb dos mil·liars, un sencer de color rosa, color natural de la roca la mina del qual està en la Pobla Tornesa, i al que li falten les inscripcions, i quasi al final ens trobem amb el següent mil·liar, este trencat, però en el que observem un el límit de la calçada (bordillo).

Mil·liari: Columna cilíndrica que es col·locava en el bord de les calçades romanes per a assenyalar les distàncies cada mil passus (passos dobles romans) és a dir, cada milla romana, la qual cosa equival a una distància d’aproximadament 1.480 metres.

Mortorum: Assentament oferix ocupacions de l’edat del bronze centrades en el segon mil·lenni abans de l’era (materialitzades estratigràficament en 4 fases) , i posteriorment, després del seu abandó abans del canvi de mil·lenni, el turó és tornat a ocupar en la segona mitat del segle VII aC. En un moment preibèric de la primera mitat del segle VI aC, el lloc s’abandona i no és tornat a ocupar. Este Assentament bàsicament era un magatzem de mercaderies propietat d’un individu d’alt rang, i es componia dels magatzems, una vila residencial del propietari i de les cases o estades dels treballadors i guàrdies. Tot això això murallat per a evitar robatoris i motins.

Túmul funerari del mortorum: Tomba a manera de panteó però no familiar, sinó de rang, és a dir, allí se soterraven els individus d’un cert rang o classe social.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.