Petroglif militar de Pipa

En una pedra, de l’últim tram de l’ascensió a Pipa, just abans de fer cima, trobem una figura feta per incisió en roca (petroglif) , que és l’emblema del cos d’artilleria de l’exèrcit republicà que va estar allí posicionat. El emblema és una bombeta amb flama, que es va adoptar per l’Exèrcit Espanyol a l’abril de 1804, com a distintiu oficial de l’artilleria i representa «las balas redondas» quan s’agarrava la metxa per a ser llançades pels morters.

inscultura-pipa4

L’emblema esta cisellat en una pedra, en molt bon estat, perfectament visible i del que desconeixem la seua autoria, es troba en una pedra que fa d’escalo i donava accés al’observatori militar. Les seccions d’artilleria canviaven sovint d’avantguarda a rereguarda i viceversa. Tal vegada un oficial o soldat destinat allí, es va posar a això en els seus estones d’oci o mentres complia el llarg i monòton torn com a observador de l’equip de la 208ª Brigada Mixta. Cos que va estar ocupant el sector de Pipa des de l’estiu de l’any 38 fins quasi el final de la Guerra Civil. Destacar Pipa o «Vértice Pipa» com a lloc privilegiat de vigilància i control tant d’infanteria com d’artilleria.

inscultura-pipa1

Sobre la 208ª Brigada Mixta. «Mixta» volia dir que, a més dels batallons d’infanteria, se li agreguen altres cossos, a fi que la Brigada fóra autònoma. Eixos cossos incloïen cavalleria, artilleria, transmissions, sapadors i altres tropes de segon escaló. La 208ª es va formar a finals d’abril de 1938, a Madrid, davall el comandament Artemio Precioso Ugarte i prenent com a base un batalló de la 7ª Brigada Mixta, el cridat «Artes Blancas», fundat per integrants del sindicat de Forners de Madrid en els primers dies de la guerra.

Encara que la 208ª Brigada Mixta es va incorporar a la 13ª Divisió del XIV Cos d’Exèrcit, en reserva del Grup d’Exèrcits de la Regió Central en Alcalá d’Henares, davant de l’ofensiva nacional sobre Llevant, en especial sobre València i l’amenaça imminent de la pèrdua de Castelló, va ser crida amb urgència al front de Llevant. L’arribada als voltants de Xilxes va tindre lloc el 28 de juny. Després d’acantonar-se a Eslida, el 832é Batalló es va quedar aïllat a Artana i va haver de frenar en solitari l’atac nacional que va acabar guanyant la localitat el 4 de juliol. La Brigada es va reunir novament al complet a Eslida, el dia 8, després d’evacuar la població es va traslladar a la Serra d’Espadà, ocupant les posicions del Castell de Castro d’Alfondeguilla, La Llosa i el «Vértice Pipa» en la Vall d’Uixó.

El 7 de novembre la Brigada va participar en un atac sobre Nules i Castelló que es va saldar amb un fracàs. La 208ª Brigada Mixta va arribar a ocupar Mascarell, però va acabar amb la perdua d’un dels seus batallons. En els dies següents fins a l’11, en que van acabar els combats, la iniciativa nacional va picar tot el front amb artilleria i aviació, agarrantla al finalitzar la guerra  a Betxí.

inscultura-webLocalització de la inscultura en Pipa.

Fernando Martínez Beltrán

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.