Excursió Riba-roja Visigoda

el

Ahir diumenge 20 de maig, un nodrit grup de socis i simpatitzants de l’Associació Arqueològica de la Vall d’Uixó, van realitzar una excursió a Riba-roja del Túria, amb una tematica Visigoda.

En primer lloc i després d’arribar a Riba-roja, estacionem l’autobus en la zona d’esbarjo i pícnic del parc del Turia, situat com el seu nom indica a la mateixa vora del riu. Aquest lloc va ser el punt de trobada amb el nostre guia, l’arqueoleg Paco Blay, i amb els amics que venien directament des de València, i on l’Associación va preparar un esmorzar concorde a la tematica de l’excursió compost per, pa d’ordi amb oli, formatge fresc, herbes aromàtiques i pasta d’olives (olivada), aigua, vi i cervesa. L’esmorzar va obtindre el cum laude dels participants.

D’allí i seguint al nostre guia, ens desplacem a peu fins al museu arqueològic de Riba-roja, on visitem la sala dedicada al període visigot i on Paco Blay ens va posar sobre antecedents del que variem posteriorment en el jaciment, un dels millors conservats del món de l’època.

A l’arribada al jaciment anomenat Pla de Nadal, Teodora y Tebdemir, Dux d’aquestes terres, (rols dels arqueòlegs  figurants, abillats amb les vestidures de l’època) ens donen la benvinguda a la seua residència, el palau de Tevnidir.

Separats en dos grups, un amb Paco Blay, qui ens fa visualitzar l’arquitectura del palau a traves dels vestigis del jaciment, l’altre amb els amfitrions els qui relaten la vida i els costums dels visigots de l’època. Després tots dos grups intercanvien guia i explicaciónes.
Seguidament i en la pròpia parcel·la del jaciment degustem un menjar visigot, això sí, elaborada amb la modernitat del servei de catering de Rosana Chaparro i amb el següent menú:
Entrants: Albergínies rostides amb crema de formatge tendre i mel. Amanida de truita guarida, herbes fresques i vinagreta de gingebre. Plat Principal: Pa ácimo amb rostit de porc, figues seques i herbes aromàtiques. Postres: Dolç de carabassa amb fruita fresca. El menjar va agradar a tothom i la cuinera va rebre les felicitacions oportunes.

Després d’una estona de tertúlia, impregnant-nos dels coneixements dels arqueòlegs, ens traslladem al jaciment de València la Vella, situat en aquest terme municipal de Riba-roja, entre el marge dret del Turia i el barranc de la Cabrassa. Allí l’arqueòleg Paco Blay ens va oferir diverses explicacions dels treballs que s’estan realitzant en tan enigmàtic, desconegut i extens enclavament visigot.

Jornada que va servir per a gaudir de l’arqueologia d’una manera viva, didàctica, i que ens va descobrir una part de la nostra història desconeguda.

IMG_20180520_110616

clic en la imatge per a veure la galeria

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.