El divendres 15 de juny, l’Associació Arqueològica de la Vall d’Uixó, va celebrar un sopar commemorant el 25 aniversari. Un sopar organitzat per als socis i simpatitzants i que com no podia ser d’una altra manera, amb el plat típic de la nostra localitat, l’empedrao.
El president, Fernando Martínez, va començar fent una xicoteta introducció del naiximent de l’Associació, l’única associació castellonenca que queda de les que van nàixer en aquella dècada, amb l’objectiu de preservar i divulgar la història i el patrimoni material i immaterial, tant local com de les localitats veïnes. Fernando va ficar de manifest el paper dels socis, tant en la permanència de la Associació com en el fer de les juntes directives, a les que tambe va agrair el seu treball. Posteriorment es va procedir a donar un detall d’agraiment als presidents que han dirigit l’Associació durant estos 25 anys.
El 1r president i membre fundador de l’Associació va ser José María García Fuertes, va conduir l’associació entre 1993-1995. Arqueòleg de professió, i en aquella època acabat de llicenciar, amb ganes de menjar-se el món. Es va iniciar la tasca de divulgació amb els Butlletins i va començar la reivindicació de la defensa del patrimoni, molt abandonat. Se va disculpar la presència de José María que no va poder asistir, sent Vte. Falcó qui l’arreplega en detall en el seu nom.

Des de 1995 fins a 2004 el president va ser Manuel Mateu Bellmunt, persona que més anys ha estat al capdavant de l’associació, nou en total. Durant el seu mandat va ser temps de denúncies, instàncies al Ajuntament amb motiu de recuperar i protegir els jaciments, tindre un museu municipal digne i ben dotat. Es va celebrar el 750 aniversari de la Carta Pobla de 1250 amb l’edició de la medallla commemorativa, l’exposició de la mort, l’edició facsímil de «La Vanguardia» i de la «Restauració d’una pintura al fresc», el temps passat, i la monografia «Arquitectura del poblat Iber de la punta d’Orley», i es va iniciar la publicació de la revista Orleyl.

De 2004 fins a 2005 va agafar el comandament la senyora Jeromín Cruces Muñoz, sent la primera dona a ostentar el càrrec de presidenta, convindria dir ara que està de moda això de la igualtat d’oportunitats entre dones i hòmens, que esta associació mai ha posat impediments ni ha promogut desigualtats per gènere. Jeromín va realitzar l’excursió a Terol i Albarrasí, l’exposició de pintures rupestres del pintor Joan-Baptista Porcar Ripollés i l’edició de la monografia nº4 «El Término municipal de la vall d’Uixó: el patrimonio rural no catalogado».

Durant el període comprés entre 2005 i 2007, va ser una altra dona la que va agafar el càrrec de presidenta, Herminia Fuertes Sastrus. En aquest periode es va editar el facsímil del «Demòcrata», i «l’Anticosiero». Tambe es feren exposicións com l’ homenatje a Carmen Tur Melchor i la Republica en temps de pau. Tambe es va tindre que disculpar la presencia d’Herminia, recollint el detall en el seu nom, Joaquín Borras.

De 2007 fins a 2015, el càrrec ho ostente D. Vicente Falcó Fuertes, huit anys al front deixant com a llegat exposicions com l’arqueologia de la mort, el 15 aniversari de l’Associació, Euterpe el so de l’arqueologia, muntanyes de la guerra, la de medallistica. Va fer l’edició del «Temps Passat II», va obtindre per l’Associació el premi Sant Vicent Ferrer al merit cultural, i amb la col·laboració amb el servici d’investigacions arqueològiques i prehistòriques de la Diputació de Castelló, l’Associació va participar en una excavació arqueologica en la Torrasa.

Finalment i des de 2015 fins hui, es Fernando Martínez Beltrán. En estos anys, la junta actual ha preparat exposicions com Expo d’Art, Homenatge a Ricardo Castelló, Olis i Aquarel.les de tres artistes vallers, també gràcies a la col·laboració amb el Museu de Belles arts de Castelló, la de Ceràmica arquitectònica, gravats de la Real Fabrica de L’Alcora. També vam posar en marxa les Jornades d’Història, Etnologia i Patrimoni, que enguany han vist culminada la seua tercera edició. Reiniciarem la publicació de monografies, com la del Cine España i el «Diari d’una companyia de tancs». S’han ficat en marxa les tertúlies café, on cada tercer divendres de mes estan obertes les portes de la seu per a tot aquell que vullga passar una estona amb nosaltres, i que, enguany té la temàtica de l’escriptura ibera, i clar este 2018 hem organitzat els actes d’este 25 aniversari.

Per a finalitzar, es va agrair a l’Ajuntament de la Vall d’Uxo, a la Diputació de Castelló, a la Fundació Caixa Castelló, a la Caixa Sant Vicent i a la Caixa La Vall “Sant Isidre” i tambe a Pirotècnia Peñarroja, el suport durant tots estos anys.
A continuació, es va sortejar un quadro que l’Associació va adquirir de l’exposició solidària Refugi-Art, que la Societat Cultural Amics de la Vall va realitzar a benefici de l’ong ACNUR, i que es obra del valler, soci i menbre de la junta Francisco Royo Vilanova.





