Patrimoni valler: La Cova del Raig

Segons la tradició oral vallera, aquesta cova es va formar al caure un raig a la muntanya. Si ens doneu compter en la forma de l’entrada te cert paregut amb el simbol del llamp, molt allargada, en disposició predominantment vertical i que es troba dividida en dos accessos a conseqüència d’un gran bloc encastat. 

Esta cova esta en cara est de la penyeta de la muntanyeta del Retor, a l’esquerra del camí de Sumet, casi al final de les obres urbanistiques d’ixa muntanya, hui en dia fetes malbé. Es tracta d’una clivella tectònica, de grans dimensions amb algunes saletes que ens mostren una important activitat clàstica o detrítiqua, amb roques i sediments (són una classe de roques sedimentàries compostes de fragments, o clastos, de roca i minerals pre-existents acumulats mecànicament, que s’han consolidat en major o menor grau. Quan no s’ha consolidat es prefereix emprar els termes sediment o depòsit).

Els jóvens dels anys 70-80, dels barris propers a aquesta zona que anàvem a l’escola del Recaredo Centelles, solíem anar allí a jugar i per baixar al fons ens ajudàvem d’una corda.

 

FMB

30411957_1795312644110062_166315780104816182_n

vallduixo_raig
Plano de la cueva. Revista Lapiaz nº 15 de 1986. Sección de Investigaciones espeleólogicas del Centre Excurisionista Uixó. A. N. Llamas y J. A. Casabó.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.