Una Tragèdia de postguerra

V JORNADES D’HISTÒRIA, ETNOLOGIA I PATRIMONI

El dijous 17 de febrer de 2022, es va celebrar la primera jornada de les V jornadas d’història, etnologia i patrimoni, baix el titul ‘UNA TRAGÈDIA DE POSTGUERRA’. L’acte es va fer al Centre Cultural Palau de Vivel, amb una durada d’una hora i mitja i han assistit membres de la corporació municipal, aixina com unes 80 persones, entre socis i interessats de la història recent del nostre poble.


El president, Fernando Martínez, va ressaltar que eixe dia, 17 de febrer, era especial. Un per se el que inicia el curs de l’Associació i dos per ser precisament el mateix día que va tindre lloc el funeral en sufragi per l’ànima del xiquet d’11 anys JOSÉ VALLS SÁNCHEZ, que va morir a l’explotar una bomba de la Guerra Civil que estava manipulant, fa 66 anys.


José Valls estava amb un amic, JOSÉ SÁNCHEZ HONRUBIA de 12 anys, que va resultar greument ferit a la cama. Gràcies a la ràpida intervenció de la gent, entre ells el mestre En Pedro Viruela, i a la mediació dels gerents de la Fàbrica Segarra, En Ernesto i En Amado, que el van enviar en l’ambulància de la fàbrica a l’Hospital Provincial de Castelló i van parlar amb els metges perquè li salvaren la cama.


L’acte va començar amb una introducció de l’historiador i escriptor Juan Fuertes Palasí que va explicar les conseqüències de la postguerra, quan per desgràcia, era prou normal que hi hagueren xiquets morts al manipular bombes encontrades en la Província de Castelló, on es va desenvolupar la Batalla de Llevant.


Seguidament, José Ramón Salvador Diago i Manuel Salvador Diago, que eren companys d’escola de JOSÉ VALLS, van comptar com van viure aquells moments de l’explosió, que va ser molt proper del Grupo Escolar Centelles i com el mestre D. Pedro Viruela va exigir corrent a ajudar. A continuació, Joaquín Escuder Aragonés, que era germà de llet de JOSÉ VALLS, també ha contat com va ser el succés i com fa afectar les vides de la seua família.


Finalment, Ana Sánchez González, filla de JOSÉ SANCHEZ HONRUBIA, el xiquet ferit, ha explicat el que son pare li havia contat de la terrible tragèdia. Com a colofó, Vicente Calvo també ha tingut unes paraules emotives sobre JOSÉ VALLS, ja que també el coneixia.


En una vitrina s’han pogut contemplar material de guerra, així com les llibretes originals a on el mestre En Pedro Viruela va demanar que els xiquets de l’escola li dedicaren unes paraules al seu company mort pel tràgic accident. Per últim, l’Associació ha regalat als col·laboradors un record per la seda col·laboració amb la jornada.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.